KURIR TV – ZDRAVSTVENI RADNICI HEROJI ILI ŽRTVE DRUŠTVENIH FRUSTRACIJA?

IZVORNI TEKST I FOTOGRAFIJE PREUZETE SA SAJTA KURIR.RS / Za više informacija i video reportažu, posetite link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3772243/napadi-na-lekare-sve-cesca-pojava-istrazivali-smo-zbog-cega-pacijenti-fizicki-napadaju-medicinsko-osoblje-video

NAPADI NA LEKARE SVE ČEŠĆA POJAVA! Istraživali smo zbog čega pacijenti fizički napadaju medicinsko osoblje?! (VIDEO)

DRUŠTVO
21.09.2021. 21:31h

Napadi na medicinske radnike postaju sve češća pojava, a poslednji u nizu dogodili su se na vakcinalnom punktu u Beogradu i tokom intervencije hitne pomoći u Kragujevcu. Istraživali smo šta može biti uzrok ovih napada i šta zdravstveni sindikati predlažu za rešenje ovog problema?

kurir televizija
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Radni dan započinju sa namerom da nekome spasu život. Međutim, u nekim neprijatnim situacijama pomoć se može ukazivati i samim medicinarima, pogotovo ako se susretnu sa isfrustriranim pacijentom. Osudu nasilničkog ponašanja pacijenata prema zdravstvenim radnicima čuli smo i na ulici.

– Šta mu je lekar kriv, valjda je došao čovek da ga izleči, zbog toga si ga zvao, a ne da ga maltretiraš i biješ –

– Neprijatna situacija, mislim da to ne bi trebalo da se dešava –

– Stvarno nije u redu da lekar bude napadnut od bilo koga – mišljenje je građana.

kurir televizija
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Da se fizički napadi na zdravstvene radnike ne mogu opravdati, smatraju i psiholozi, i dodaju da je razlog takvog ponašanja u nedostatku zdravstvene kulture naših pacijenata.

– U situaciji kada se traži zdravstvena ili lekarska pomoć, pojedinac ili porodica su u toj situaciji u stresu, samim tim kod takvih osoba postoji smanjena tolerancija na frustracije. Na primer čekanje, bilo hitne pomoći ili da se dobije terapija, može da predstavlja frustraciju koju pojedinac ne savlađuje – rekla je Vesna Tomić, socijalni psiholog.

kurir televizija
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Iz zdravstvenih sindikata poručuju da su izmene krivičnog zakonika i povećavanje kazni jedno od mogućih rešenja za nasilničko ponašanje pacijenata.

kurir televizija
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Osim dobijanja statusa službenog lica, medicinari bi svoju bezbednost mogli da poboljšaju i uvođenjem panik-tastera u zdravstvene ustanove koje bi aktivirali u slučaju opasnosti, dodaju u sindikatu.

Kurir.rs/M.L.

Izvor: kurir.rs

Za više informacija i video reportažu, posetite link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3772243/napadi-na-lekare-sve-cesca-pojava-istrazivali-smo-zbog-cega-pacijenti-fizicki-napadaju-medicinsko-osoblje-video

Повезане вести