СМСТС НА ТВ НОВА С ЕМИСИЈА „МЕЂУ НАМА“ ГОСТОВАЊЕ ДРАГИЦЕ ДАШИЋ КООРДИНАТОРА СМСТС

Драгица Дашић из Синдиката медицинских сестара и техничара Србије, била је гошћа вечерашње емисије „Међу нама“ која се емитује на телевизији Нова С, а са водитељком и новинарком Мајом Николић разговарала је о здравству и колико су се услови рада променили од почетка пандемије до сада.

Маја Николић је на самом почетку емисије подсетила на то да је готово 70 лекара и здравтсвених радника преминуло услед борбе са коронавирусом, те Дашић упитала како она и њене колеге гледају на тај неславан број, као и шта мисли да је највише утицало на то да у нашој земљи та цифра буде тако висока.

“Ја вечерас нисам код вас да бих говорила о том несловном броју. Тражили смо колики је број колега из Батута, али нисмо добили. Знамо ко је нажалост, преминуо од колега које су биле наши чланови. Не желимо да наше колеге буду статистика, та неславна статистика и не желимо да буду безимени. Зато смо ми поштујући Закон о личности, шватили да једино можемо да тражимо дозоволу породица наших преминулих колега. И то смо чинили. Нећемо то радити преко друштвених мрежа, ко то ради, свестан је ваљда ризика. Ми из Синдиката медицинских сестара и техничара Србије имамо једну часну намеру, а то је да помажемо породице наших колега. Зашто је дошло до толике смртности? Заиста сматрамо да су наше колеге оптерећене. Када смо их питали како бисте окарактерисали прошлу годину, рекли су нам – као ратну. Заправо, наше колеге су преуморне, мало их је и највећи терет вуку сестре са 25 година стажа”, рекла је Драгица Дашић.

Она је додала да је у питању незавидна ситуација због преквалификација, на које су се и раније жалили.

“Добро је што имамо реко 4.000 младих који су запослени, али њима треба времена за едукацију и њима треба времена за једну овако велику и опасну епидемију”.

Дашић је још једном нагласила да је узрок тако велике смртности међу здравственим радницима оптерећење и стрес, као и константна изложеност вирусу.

ПРЕУЗЕТО СА САЈТА ТВ НОВА С : https://nova.rs/nova-rs-emisije/dragica-dasic-u-medu-nama-muke-belih-mantila/

О чему је још говрила гошћа емисије “Међу нама”, погледајте у видео снимку:

Повезане вести