03.02.2022. N1 ТВ ЕМИСИЈА „ДАН УЖИВО“ ГОСТОВАЊЕ ДРАГИЦЕ ДАШИЋ, КООРДИНАТОРА СМСТС КРИЈЕ СЕ ТАЧАН БРОЈ ПРЕМИНУЛИХ МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА И ТЕХНИЧАРА

Драгица Дашић из Синдиката медицинских сестара и техничара изјавила је у емисији Дан уживо да представници ове организације дуже од годину дана траже од Института „Батут“ да сазнају тачан број преминулих колега, али да одговор – још увек нису добили.

Дашић је нагласила да тачан број преминулих медицинских сестара и техничара зна само Институт „Батут“.

„Ми се годину дана обраћамо само ‘Батуту“ и не знамо разлог зашто неће да нам саопште број наших преминулих колега, јер ми желимо да изразимо као преофесија, поштовање према њима. Друга ствар је што Лекарска комора даје две и по плате просечне породицама преминулих колега. Ми смо позвали породице да нам се јаве, да помогнемо и да на тај начин укажемо да их поштујемо и бринемо о њима. Због тога не разумемо зашто нам се не саопштава број преминулих“, казала је она.

Додала је да би помоћ отишла и малолетној деци која се школују, као и да ће овај синдикат бити упоран у сазнавању тачног броја жртава међу колегама.

Говорећи о омикрон соју коронавируса, она је истакла да стручњаци дају збуњујуће изјаве, јер једни тврде да је опасан, док други говоре сасвим супротно.

“ И ми смо збуњени. Притисак на медицинске раднике велики. Ми смо оптерећени, и све је на ивици пуцања. Разлог је тај што нас је мало, и то датира из прошлих времена. Ми смо упозоравали на мањак медицинских сестара. Навешћу пример Норвешке, која има 1440 сестара на 100.000 становника, а ми имамо 500 до 600. Сада је тај број мањи“, каже она.

Као главне разлоге за смањивање броја медицинских сестара она наводи притисак са којим не могу да се изборе, као и да новозапослени нису толико спремни, и да морају да прођу едукацију, док за то нема времена.

Помиње и да је доста запослених преквалификованих радника, па тако, каже она, постоје установе у којима је 50 одсто медицинских сестара и техничара запослено након преквалификације.

„Такве колеге морају да раде под надзором, како би успешно савладавале све оно што је потребно“, казала је Дашић.

Она је напоменула да медицинске сестре и техничари не користе годишње одморе, као и да су се они користили једно време, док је било затишје.

„То је и разумљиво, јер је огроман број људи заражен, и разумљиво је да пружамо услуге“, закључила је она.

КОМПЛЕТАН ТЕКСТ И ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ ПРЕУЗЕТИ СА ПОРТАЛА N1 ТВ – https://rs.n1info.com/zdravlje/dasic-krije-se-tacan-broj-preminulih-medicinskih-sestara-i-tehnicara/

Повезане вести