01.02.2022. Извор Н1: По подацима Коморе и УПК, око 450 медицинара преминуло од ковида, „Батут“ ћути

Око три стотине медицинских сестара и техничара преминуло је од последица ковида у Србији у последње две године, подаци су Коморе медицинских сестара и техничара. Према подацима организације Уједињени против ковида, од почетка пандемије, преминуло је и 145 лекара. Овим подацима располаже и институт „Батут“, међутим, никада их није објавио.

Када се саберу подаци којима располажу лекари, али и Комора медицинских сестара и техничара, сазнајемо да је око 450 здравствених радника од почетка пандемији у Србији преминуло због заражавања коронавирусом.

Од маја прошле године Синдикат медицинских сестара и техничара покушава од Батута да сазна број преминулих колега, али безуспешно. Међутим, комора је са њима поделила своје информације.

„Информацију коју ми од данас поседујемо је да је преминуло за годину прошлу и претпрошлу око 300 медицинских сестара и техничара. Оно што није добро је да се Батут прави невешт, не знам зашто. Зашто нам не каже по дијагнозама ко је то од наших колега од ковида преминуо“, упутала је Драгица Дашић из Синдиката медицинских сестара и техничара.

Уз њих на првој линији одбране су и лекари. Борећи се за животе пацијената, свој живот у Србији изгубило је далеко више лекара него што је то случај у суседној Хрватској или Словенији.

„Према нашој евиденцији, број преминулих лекара од почетка пандемије, односно од 2020. године је 145. Ми бројимо лекаре који су преминули од последица ковида-19“, наводи пулмолошкиња и чланица Уједињених против ковида Славица Плавшић. Плавшић сматра да је пандемија оголила дубоко поремећен здравствени систем у земљи и недостатак лекара и здравственог особља. Инфектолог Драган Делић каже да коронавирус ради све оно што њему одговара и да се прилагођава новонасталој ситуацији, а да му се то и дозвољава.

„Ми не радимо готово ништа што би било против вируса, а у нашу корист. Све што радимо, ми радимо фактички за вирус и за ову ситуацију која се заиста погоршава. И тешко је предвидети, јер то је једначина са више непознатих. С тим што непознатих нема у вирусу, али их има у нама“, каже Делић.

Шта би могао да буде узрок овако лоших црних статистика. Драгица Дашић каже – можда нема истине у томе да у почетку заштитна опрема није била добра, као и у томе да су се здравствени радници заражавали док пију кафу, али дефинитивно има у њиховој преоптерећености.

„Данас када је пандемија показала своје, да је потребно да има много више здравствених радника показало се да их нема. Разлог је психички и физички умор, пад имунитета и веће заражавање и ту нема друге“, наводи Дашић.

Лекари редом, сагласни су у једном – крај пандемије немогућ је без већег обухвата вакцинације у целом свету, па тако и у Србији.

Повезане вести